Forum > Pelatih Bulutangkis

Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan

Minggu, 09 Oktober 2011 13:21:59
3474 klik -- 15 respon
Oleh : Sheera
Versi cetak

Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my
KUALA LUMPUR - Sebulan selepas 'berpisah' dengan bekas juara Olimpik dan dunia, Rexy Mainaky, beregu No. 1 negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong bakal mendapat sentuhan seorang lagi bekas bintang beregu berprofil tinggi, Yoo Yong-sung dari Korea Selatan dalam misi mencari pingat emas di Sukan Olimpik London 2012.

Yong-sung, 37, yang pernah membentuk gandingan mantap bersama Lee Dong-soo dari pertengahan 1990an hingga awal 2000, kini dalam rundingan terakhir dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM). Dia dijangka melapor diri selewat-lewatnya bulan depan jika bersetuju dengan terma yang ditawarkan.

Kien Keat-Boon Heong kini berlatih di bawah jurulatih tempatan, Pang Cheh Chang sejak bulan lalu selepas meminta untuk berpisah daripada Rexy. Rekod buruk pasangan negara itu kepada beregu Korea antara punca yang mendorong BAM untuk mendapatkan jurulatih yang arif dengan corak permainan pemain negara tersebut bagi membantu pasangan utama negara itu.

Yong-sung, naib juara Olimpik Sydney 2000 dan
Athens 2004, naib juara dunia 1999 serta pemenang tiga pingat emas Sukan Asia kini menjadi jurulatih di salah sebuah kelab terkemuka di Korea dan pada dasarnya telah bersetuju untuk menyertai skuad negara.

Rancangan untuk membawa masuk jurulatih berprofil tinggi itu juga telah dimaklumkan BAM kepada Majlis Sukan Negara (MSN) pada mesyuarat Jawatankuasa Kerja Bersama yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong di Bukit Jalil,semalam.
BAM, Datuk Seri Nadzmi Mohd. Salleh, Timbalan Presiden, Datuk Al Amin Majid dan Pengurus Besar, Kenny Goh.

Respon

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : Sheera
    Minggu, 09 Oktober 2011 13:30:41

    Turut hadir pada mesyuarat tersebut adalah Presiden BAM, Datuk Seri Nadzmi Mohd. Salleh, Timbalan Presiden, Datuk Al Amin Majid dan Pengurus Besar, Kenny Goh.

    ''BAM telah memaklumkan kepada MSN mengenai rancangan membawa masuk Yoo Yong-sung untuk melatih beregu lelaki, dengan tumpuan utama adalah kepada Koo Kien Keat-Tan Boon Heong yang dalam persiapan menghadapi Sukan Olimpik.''

    ''Kami bersetuju dengan rancangan itu tetapi untuk enam bulan pertama, BAM kena membayar gaji jurulatih tersebut dan kemudian, ia bergantung kepada prestasinya. Jika bagus, kami akan berbincang mengenai tindakan selanjutnya,'' ujar Zolkples.

    Kien Keat-Boon Heong merupakan sandaran terbaik negara untuk mencari pingat emas pertama Sukan Olimpik bersama jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei. Begitupun, pasangan ini mengalami kemerosotan prestasi sejak akhir-akhir ini dan paling mengecewakan adalah kekalahan kali kelima berturut-turut kepada beregu Korea, Ko Sung Hyun-Yoo Yeon Seong pada suku akhir Kejohanan Dunia, Ogos lalu.

    Prestasi hambar di London menjadi faktor yang mendorong bekas juara Sukan Asia dan All England itu meminta untuk berpisah daripada Rexy dengan Cheh Chang menjadi pilihan kerana pernah melatih Boon Heong pada zaman remaja. Sama ada Yong-sung akan bertanggungjawab sepenuhnya ke atas Kien Keat-Boon Heong atau berganding dengan Cheh Chang, ia belum ditentukan.

    Sumber:
    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1007&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_04.htm

    Ada yg tau g pelatih dari korea ini...

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : Roni_2428
    Minggu, 09 Oktober 2011 14:15:20

    kalau nggak salah dulu seangkatan Chandra/ Sigit

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Minggu, 09 Oktober 2011 16:10:33

    ohhh bagus deh....

    moga makin ambruk *lohhh*

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : Sheera
    Minggu, 09 Oktober 2011 17:33:31

    Mdh2an ahsan-bona tetep bisa ngalahin mereka.. Hidup herry ip..

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : mahsan_21
    Minggu, 09 Oktober 2011 21:37:01

    hehehehe... di satu sisi Malaysia kelihatan kelabakan... di satu sisi terlihat juga usaha maksimal yang bisa mereka lakukan walau belum tahu bagaimana hasilnya...

    sudahlah, bang Rexy balik Indo aja lah...

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : deppdepp
    Senin, 10 Oktober 2011 08:35:28

    Menurut aku wajar banget sih usaha malaysia ini..
    Karena KKK/TBH emang satu2nya harapan mereka di MD, mereka nggak punya back up MD lain yang udah bertengger di top 10 selain KKK/TBH...

    Kondisinya berbeda jauh dengan INA, yg punya 3 pasang di top 10 (boah, kindra, alhen)..

    Untuk penerus, aku rasa juga MD INA lebih bagus (no offense yah).. Malaysia punya GWS/LKM dan Ow/Tan..
    Tapi INA punya lebih banyak: angry, rendy/afiat, gideon/agri, ricky/ulin..

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : karina
    Senin, 10 Oktober 2011 14:15:44

    baik malay dari kita.kita benci mereka tapi kita harus mencontohi mereka.usaha mereka sangat wajar.kootan itu sangat bagus cuma gak bisa ngalahin korea karna itu mereka berusaha utk impor coach korea. kita dimana? ngalahin mereka aja susah,ngarep menang di kandang sendiri.mereka bisa imbangi china ama korea dgn 3 set,malah bisa menang. kita? boah aja kalah straight set sama china.kalo menang cuma bisa di kandang sendiri.pelapis mereka aja udah ngalahin kindra.

    malay itu sangat kecil 20 kali lipat dari kita tapi udah menghasilkan pemain yg bagus2 hampir sama banyaknya sama kita yg gede ini.

    intinya apa? pbsi itu kerjanya apa goyang kaki ato apaan? non pelatnas juga jauh lebih baik hasilnya dari pelatnas.pbsi mau menang korupsi kyk pssi ato menang medal? usaha itu kunci kejayaan.usaha dong cari penyelesaian.

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : loedphie
    Senin, 10 Oktober 2011 19:13:48

    wow !!! santai sahajo ..buat Korea masih ada Kim Ki Jung/Shin Baek Choel .. di Indonesia masih ada GidAg (Gideon/Agripina) ... gak sabar nunggu Macau ama Korea Open *lhoh nggak nyambung

    padahal yah akhir2 ini yang juara WJC adalah Malaysia.. tapi belum ada yang melejit di tingkat senior
    mungkin ya itu, WSG/KLW ama OYH/TWK :D SUKSES BUAT MALAYSIA !!!
    SUKSES BUAT KOREA !! SUKSES BUAT INDONESIA !!!

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : joonshu
    Senin, 10 Oktober 2011 19:44:25

    nga ngaruhh menurut gw...tetap aja sekarangg mereka di bawah Ahsan/BOna

    yg gw heran prestasi Ahsan/Bona untuk tahun 2011 jauh2 lebih bagus dari Koo/tan tapi kok masih setia aja nongkrog di 5 dunia...seharusnya Ahsan/Bona tuhh yg nongkrong di situ..ada benarnya juga peringkat tidak menunjukan prestasi...

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : Emjee
    Rabu, 12 Oktober 2011 07:38:43

    Bahasanya... Ampooon dah, kudu sembari buka2 kamus bahasa Melayu... Lieuuuuur,,,,

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : danina_gi
    Rabu, 12 Oktober 2011 11:31:28

    Kirain bintang K-Pop :p hehehe

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : IcliGowata
    Rabu, 12 Oktober 2011 13:19:48

    yoo yong sung yg kidal? wah pemain ini bagus dulu.. cepat gesit, powerfull walupun badannya kecil... tp cakep kayak bintang2 K-Pop loh

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Rabu, 12 Oktober 2011 13:30:05

    kalo yoo yong sung melatih di malaysia , lalu kemanakah rexy mainaky melatih? apakah dia mau pulang ke indonesia?

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : deppdepp
    Rabu, 12 Oktober 2011 14:04:31

    ^
    kalo gak salah rexy mainaky dipindah alihkan sekarang..
    sekarang dia gak ngelatih MD lagi, tapi WD atau WS (partai yang kurang diandalkan oleh malaysia)

    CMIIW

  • Re: Bekas bintang Korea bakal latih Koo-Tan
    Oleh : IcliGowata
    Rabu, 12 Oktober 2011 16:14:14

    progres WD Malaysia lg bagus berkat Rexy loh

Respon Anda?

Untuk meramaikan diskusi, Anda harus login terlebih dahulu.


PB Djarum 50 Tahun





TOTAL BWF Sudirman Cup 2019

Players
Draws
Team Matches
Live Score

@portalbulutangkis

Forum Diskusi

Diskusi Terbaru

Respon Terbaru